Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Site içeriği kullanıcıyı bilgilendirmek amaçlı hazırlanmıştır. Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

 

TEDAVİLER

Özgür Çetinkaya Randevu

Kompozit Bonding

Bonding, dişlerimiz de bulunan ve bizi mutsuz eden (diş kırığı, diş aralıkları, çapraşıklık, aşınma gibi) bozuklukları çok pratik bir şekilde düzelten kozmetik bir yaklaşımdır. Kompozit esaslı malzemeler ile dişte istenen renk, form ve boyut değişiklikleri tek seans içinde yapılabilmektedir.

Nasıl uygulanır?

Eğer kırık veya çürük olan bölge çok büyük veya derin değilse anestezi uygulamadan bonding işlemi yapılabilir.

Dişlerde sadece boyut ve form değişikliği yapılmak isteniyorsa diş yüzeylerinde aşındırma yapılmaz.

Kompozit esaslı dolgu maddesi dişe özel yapıştırıcılarla uygulanır ve ışıkla sertleştirilir. Bonding işlemi cila yapılarak bitirilir.

Avantajları nedir?

• Laboratuvar işlemleri gerektirmediği için çok kısa sürede tedavi tamamlanır.

• Porselen laminalara göre maliyeti düşüktür.

• Her yaşta uygulanabilir.

Dezavantajları nedir?

• Zaman içerisinde renk değişimi görülebilir.

• Porselen laminalar kadar aşınmaya dirençli değildirler.

• Boyut renk ve şekillerde zaman içerisinde değişme görüldüğü için yenilenmeleri gerekebilir.

Sık Sorulanlar

Kompozit Bonding ne demektir hangi durumlarda uygulanır?

Kompozit Bonding uygulamaları ile dişlerin ön yüzeyinden çok az doku kaldırılarak bazı çapraşıklıkların, kırıkların ya da diastema diye adlandırdığımız boşlukların kapatılması mümkün olmaktadır. Böylece estetik bir gülüş sağlanabilir.

Kompozit Bonding lerin porselen laminalara göre farklılıkları nelerdir?

• Kompozit bondig ler kırıldığında kolayca tamir edilir ve yapımı bir seansta gerçekleşir. Porselen bondig ler ise kırıldığında tamiri daha zordur.

• Porselen laminaların zamanla yiyecek ve içecekler ile renkleşme ihtimali azdır oysa kompozit bondig ler daha kolay renkleşebilir.

• Porselen bondig ler daha şeffaf ve ince oldukları için kompozit laminalara göre daha doğal görünüm sağlarlar.

Kompozit Bonding uygulamasından sonra nasıl bir bakım uygulamalıyım?

İşlem sırasında ağrı duyulmaz anestezi ihtiyacı genellikle olmaz.Ağız boşluğunda çok sayıda bakteri bulunduğu için tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşırlar. İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş ve lamina birleşimini mümkün olduğu kadar temiz tutmak laminalarınızın ömrünü uzatacaktır. Bu amaçla rutin ağız bakımınızı (diş macunu, diş fırçası, diş ipi ve arayüz fırçası) ve rutin hekim kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu kontroller sırasında kompozit laminaların tekrar cilalanması gerekebilir.

Kompozit bondig ler ne demektir hangi durumlarda uygulanır?

Ağız boşluğunda çok sayıda bakteri bulunduğu için tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşırlar. İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş ve lamina birleşimini mümkün olduğu kadar temiz tutmak laminalarınızın ömrünü uzatacaktır. Bu amaçla rutin ağız bakımınızı (diş macunu, diş fırçası, diş ipi ve arayüz fırçası) ve rutin hekim kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu kontroller sırasında kompozit laminaların tekrar cilalanması gerekebilir.

Bonding uygulaması sonrası nelere dikkat etmeliyim?

İlk 48 saat içinde lekelerden korumak ya da oluşumlarını en aza indirmek için renkli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Çay, kahve, sigara Bonding uygulamasında kullanılan rezin materyalinin renkleşmesine neden olur. Dişlerinize hem düzenli olarak bakım uygulamalısınız (diş fırçası, diş macunu, diş ipi, arayüz fırçası) hem de rutin hekim kontrollerinizi ve diş taşı temizlikleriniz aksatmamalısınız. Kompozit rezin doğal diş kadar kuvvetli değildir. Sert nesneler ısırdığınızda veya çiğnediğinizde kırılabilir. Bonding uygulamasının ömrü birkaç yıldır, daha sonra tamir edilmesi gerekebilir.

Kompozit Bonding yapım aşamalarında ağrı duyar mıyım?

İşlem sırasında ağrı duyulmaz anestezi ihtiyacı genellikle olmaz.