Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Site içeriği kullanıcıyı bilgilendirmek amaçlı hazırlanmıştır. Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

 

TEDAVİLER

Özgür Çetinkaya Randevu

İmplant Tedavisi

Diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş kökleridir. Titanyum vücut dokuları ile etkileşime girmediği ve kuvvetlere karşı dirençli bir materyal olduğu için implant malzemesi olarak tercih edilir. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir. İmplant uygulamasının asıl amacı, üzerine kullanılabilir dişler yapmaktır. İmplantlar, sabit ya da hareketli protezler yapmak amacı ile kemiğin yeterli ve uygun olduğu durumlarda basit bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilirler. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir.

Günümüzde dental implantlar, rutin tedaviler arasına popülaritesi ve hastalar arasında kolay kabul edilebilirliği nedeniyle girmiştir. Dental implantlar, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, estetik olarak da doğal bir görünümü beraberinde getirirler.

İmplant (diş ekme) nedir?

Eksik olan diş veya dişlerin fonksiyon, fonasyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen diş kökünü taklit eden vidalardır.

İmplant yapım aşamaları nelerdir?
  • Muayene, endikasyon ve planlama
  • Operasyon (İmplantın yerleştirilmesi)
  • İyileşme süreci
  • İmplant üst yapısının yerleştirilmesi
  • Protetik üst yapının yapılması

Sık Sorulanlar

İmplantı vücudun kabul etmemesi gibi bir durum olabilir mi?

Vücudun implantı kabul etmemesi söz konusu değildir, implantların insan vücudunda bilinen hiçbir yan etkisi ya da alerjik reaksiyonu yoktur ancak bazı hastalar implant uygulaması için uygun olamayabilir.

Hangi durumlarda implant uygulaması risklidir?

• İyileşmeyi etkileyen diyabet ve kronik kardiyovasküler hastalıklar
• Kemik gelişimi tamamlanmamış olan genç hastalar
• Hamileler
• Çok miktarda sigara kullanan kişiler (sigara kullanımı ağız içindeki iyileşmeyi baskılar ve implant başarısının düşmesine neden olabilir)
• Alkol ya da uyuşturucu madde bağımlıları
• Baş ve boyun bölgesine yüksek dozda radyoterapi uygulanmış kişiler
• Yüksek tansiyon, bağ dokusu hastalıkları, hemofili ve önemli bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi kronik hastalıkları olan kişiler
• Kortikosteroid ya da immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireyler

Bu hasta gruplarında implant uygulaması risklidir, başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ancak durumlarının derece ve ciddiyetine bağlı olarak implant yerleştirilmesi mümkün olabilir. Bu konuda son karar ‘’sistemik konsültasyon yapmak kaydı ile’’ diş hekimine aittir.

İmplant yapıldıktan sonra nasıl beslenmeliyim?

Operasyondan sonraki ilk birkaç gün sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Daha çok yumuşak ve besleyici gıdalar tüketmelisiniz. Yara yerindeki iyileşme tamamlandıktan sonra yeme-içme konusunda herhangi bir kısıtlama kalmamaktadır.

İmplant sonrası protezlerim yapılana kadar dişsiz mi kalacağım?

Diş eksikliğinizin sayısına bağlı olarak ne tür bir geçici protez yapılacağına yine hekiminiz karar verecektir. Eğer fazla diş eksikliğiniz varsa bu dönemde geçici hareketli bir protez yada uygulanan yönteme göre sabit bir protez kullanabilirsiniz. Tam dişsizliklerde ve bazı durumlarda kısmi dişsizliklerde Bredent tekniği uygulanarak anında sabit geçici diş yapmak mümkündür.

İmplantların ömrü ne kadardır?

Hasta ağzına yerleştirilmiş bir implantın kullanım süresini belirleyen en önemli faktör hastanın günlük bakımına gösterdiği özendir. Tüm hastalar gibi implant taşıyan hastalar da mutlaka 6 ayda bir diş hekimine başvurmalı ve diş temizliği yaptırmalıdır. Bu kontroller sırasında bir sorun tespit edilirse erken müdahale edilerek sorunların ilerlemesi de engellenebilir.

Kaybedilen her diş için bir implant mı gerekir?

Yeterli kemik varsa diş hekimlerinin tercihi her zaman kaybedilen her dişin yerine bir implant uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilip üzerine köprü protezi yapılabilir. Yerleştirilecek implantın sayısı ancak hekimin klinik ve radyografik muayenesinden sonra belirlenebilir.