Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Site içeriği kullanıcıyı bilgilendirmek amaçlı hazırlanmıştır. Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

 

Periodontal Bakım

Periodontal genel olarak dişi kemiğe bağlayan bağlar, diş eti, diş çevresi kemiği gibi dişin etrafındaki dokuları tanımlayan bir terimdir.

Periodontal hastalıklar, doğal dişlerin destek dokularında kademeli yıkıma neden olan dişeti iltihapları olarak tanımlanabilir. Sınıflamaları çok çeşitlidir ve hepsi için farklı tedavi yöntemleri vardır. Bakteri plağı (dental plak) genetik olarak yatkın bireylerde başlıca nedendir. Günlük düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı pek çok periodontal hastalığın oluşmasını engeller.

Ağız bakımı neden önemlidir?

35 yaş üstü erişkinler, çürüğe oranla dişeti hastalığı nedeniyle (periodontal hastalık) daha fazla diş kaybetmektedirler. Diş çürüğü ve dişeti hastalığından korunmanın en iyi yolu, düzenli olarak iyi bir diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniğinden geçmektedir.

Dişeti hastalığı ve diş çürüğüne neden olan başlıca faktör, bakteri plağıdır. Plak dişe, dişeti hattına doğru yapışan renksiz ve sürekli organize olan bir film tabakasıdır. Günlük düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması, bakteri plağının oluşumunu engeller.

Dişeti sağlığına etki eden diğer önemli etkenler nelerdir?

• Sigara kullanımı

• Diabet (Şeker Hastalığı)

• Stres

• Diş sıkma ve gıcırdatma

• İlaç kullanımı

• Kötü beslenme

Periodontal Hastalık

Dental plak içerisindeki bakteriler, toksin üreterek diş etlerini irrite ederler ve dişetleri kırmızı, şiş ve kolay kanar hale gelir. Eğer bu irritasyon devam ederse, dişeti dişten ayrılarak bir boşluk (cep) oluşur. Hastalığının ileri safhalarında, dişeti ve dişi destekleyen kemikte yıkımlar oluşarak diş kayıpları meydana gelir.

Periodontal hastalığı önlemek için neler yapılmalıdır?

Dişeti hastalığını önlemenin en etkili yolu düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diş hekimi tarafından profesyonel diş temizliğinin yapılmasıdır. Maalesef kişisel çok düzenli diş bakımında bile dişeti hastalığı oluşabilir. Hastalık başladığında ilerlemesini önlemek için profesyonel müdahale gereklidir.

Dişlerimi Ne Kadar Sıklıkta Temizletmeliyim?

Diş temizleme, profesyonel olarak yılda iki defa yapılmalıdır. Dişeti hastalığına yatkın ve daha önce geçirmiş bireylerde 3-4 ayda bir tekrarlanabilir. Unutulmamalıdır ki dişeti hastalığını engellemenin yolu düzenli ağız bakımından geçer.

Genel Bilgi

Diş Nedir?

Dişlerimiz ağız boşluğumuzda alt ve üst çene kemiklerimizin içinde bulunan alveol olarak adlandırılan çıkıntıların içinde gömülü kemik görünümlü ve sert oluşumlardır.Dişlerin sağlığımızla çok yakın ilişkisi vardır. Dişlerimiz, ağızda besinleri parçalayan, öğüten organlar olmaları dışında, konuşmaya ve görünüme de katkıda bulunurlar.

Dişler canlı yapılardır ve farklı bölümlerden oluşurlar. Diş özü denen bölüm dişin kalbidir. Buradaki sinirler sıcak, soğuk, basınç ve ağrı duyusunu alırlar. Sağlıklı bir diş Mine, Dentin, Pulpa ve Sement bölümlerinden oluşur.

Diş Grupları

Yetişkin bir insanda normal şartlar altında 32 adet diş bulunur. Fakat dişlerimizin fonksiyonları, görevleri ve yapıları birbirlerinin aynısı değildir. Bu nedenle dişlerimiz su şekilde gruplandırılır:

Kesici dişler: Alt ve üst çenenin önlerinde olmak üzere toplam 8 tanedirler.

Köpek dişleri: Alt ve üst çenede kesici dişlerin sağ ve sollarında olmak üzere toplam 4 tanedirler.

Azı dişleri: Alt ve üst çenede köpek dişlerinin sağ ve sollarında ikişer küçük azı ve ikişer büyük azı olmak üzere toplam 20 tanedirler; 17 - 23 yaş arası süren 20 yaş dişleri ile sayıları tamamlanır.

Diş Görevleri

Dişlerimizin temelde üç farklı görevi mevcuttur. Bunlar;

1-Çiğneme (mekanik sindirim)

2-Fonasyon (Ses çıkarma = Konuşma)

3-Estetik görünüm

Diş Gelişimi

Dişler gelişim süreci içerisinde "süt dişleri" ve "kalıcı dişler" olmak üzere iki ayrı grup halinde çıkar.

Dişlerin taslakları anne karnında baslar. Olgunlaşmasını tamamlamış olan dişler doğumdan sonra belirli bir sıra izleyerek çıkarlar. Dişlerin çıkması sırasında bir kısım çocuklarda huysuzluk, iştahsızlık, uyku bozukluğu görülebilir. Ancak diş çıkması yüksek ateş yapmaz. Bu dönemdeki yüksek ateşi dişlere bağlayarak sağlık kurulusuna başvurmakta geç kalınmamalıdır.

İlk çıkan dişlere süt dişleri denir. Daha sonra ortalama 6-7 yaşlarında bu dişler değişmeye baslar ve 13 yasa kadar sürer. Yeni çıkan dişlere kalıcı dişler denir. Bebeklerin çoğunda ilk süt dişleri 6-8 inci aylarda çıkar.

• İlk çıkan dişler alt çenede ortadaki iki kesici diştir.

• Bundan sonra 8-9 uncu aylarda üst çenedeki kesiciler çıkar.

• Daha sonra üst yan ve sonra alt yan kesici dişler çıkar.

Böylece iki yaşındaki bir bebeğin ağzında 20 süt dişi tamamlanmış olur. Ancak diş çıkarma zamanı her bebekte ayni değildir. Bazı bebekler daha erken, bazı bebekler daha geç diş çıkarmaya başlayabilirler. Doğduğunda bile dişleri olan bebekler vardır. Diş çıkması kalıtsal nedenlerle gecikebilir. Ancak 1 yasa kadar dişler çıkmazsa bebekler en yakin sağlık kurulusuna götürülmelidir. Süt dişleri zamanla yerlerini kalıcı dişlere bırakmalarına rağmen çok önemlidir. Daha sonraki dişlerin sağlıklı dizilimini etkiler.