Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Site içeriği kullanıcıyı bilgilendirmek amaçlı hazırlanmıştır. Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

 

TEDAVİLER

Özgür Çetinkaya Randevu

Diş Beyazlatma

Güzel bir gülüşe sahip olmak düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Birçok insan basit beyazlatma teknikleriyle hayallerindeki görünüşü kazanabilir.

Diş beyazlatmanın ayrıntıları nelerdir?

Güvenli, çabuk ve pahalı olmayan bir tedavidir. Sadece üst dişlere uygulanabileceği gibi hem üst hem de alt dişlere uygulanabilir. Bu tamamen sizin tedaviden ne istediğinize bağlıdır.

İki yöntemi vardır;

  1. Ofis Bleaching; Direkt diş hekimi tarafından uygulanan ve lazerle bir saatlik bir seansta yapılan beyazlatmadır.
  2. Home Bleaching; Evde kişinin kendisinin evde uyguladığı beyazlatma işlemidir. Önce ölçü alıp özel şeffaf bir plak (ağızlık) yapılır. Sonra bizim verdiğimiz beyazlatma jelini kendisi gün içinde veya gece yatarken plağa sürüp ağzına yerleştirir.
Hangi durumlarda uygulanır?

Diş beyazlatması doğru bir endikasyonla başarıya ulaşabilir. Kahve, çay, tütün kullanımına bağlı dişin yüzeyinin renklenmesi, yaşa bağlı renk değişikliklerinde ve kanal tedavisine bağlı renk değişiklerinde başarı şansı yüksektir. Aşırı renk değişiklerinde yani dişin yapısal bozukluklarında kron veya veneer protezler tercih edilir. Yine de öncelikle ucuz olması sebebiyle bu durumlarda da diş beyazlatma denenebilir.

Bilinmesi gerekenler

Tüm diş beyazlatma yöntemleri dişler de az da olsa hassasiyete sebebiyet verebilmektedir. Bu hassasiyet; havaya, çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklere karşı bile olabilmektedir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Hassasiyetin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir.

Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama beyazlamasa süresi 2-3 haftadadır. Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olabilmektedir.

Sık Sorulanlar

Ne kadar sürede beyazlatma işleminin sonucunu alabilirim ?

Muayenehanede yapılan beyazlatma işlemi ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. Beyazlatmadan birkaç gün sonra dişlerin rengi son halini alır.
Muayenehanede alınan ölçü ile oluşturulan plaklara yerleştirilen jeller ile yapılan ev tipi beyazlatma işlemi ise jele göre 1-2 hafta içerisinde sonuç vermektedir.

Beyazlatma yapılırken ağrı duyar mıyım?

Sert doku lazerleri (Er:YAG) ile yapılan beyazlatma işleminde jel dentine gelmediği ve minede mikroçatlaklar olmadığı sürece ağrı oluşmaz. Diğer yöntemlerde çok az bir hassasiyet duyulabilir ve genellikle bu durum 24 saat içerisinde geçer. Bunu gidermek için beyazlatma işlemi sonuna diş hekiminiz fluorid uygulaması yapabilir.

Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Diş beyazlatmanın etkisi genellikle 1-2 sene arasında değişir. Eğer yoğun sigara içmiyorsanız, dişleri renklendirecek gıdaları fazla tüketmiyorsanız bu süre daha da uzar. Ayrıca klinikte yapılan beyazlatma işlemi evde yapılan beyazlatma işlemi ile 3-6 ayda bir desteklenirse süre uzatılabilir.

Piyasadaki diğer beyazlatma alternatifleri nelerdir?

Diş hekimlerinin uyguladığı beyazlatma yöntemleri dışında, eczane ve marketlerde satılmaya başlanan beyazlatma kitleri hızla yayılmaktadır. Bunları tedavinin risklerini artırdığı için tavsiye edilmemektedir. Dişeti hastalığı ve ya diş çürüğü olan dişlerde ve hassas dentin dokusu olan dişlerde zararlı olabilirler. Bu beyazlatma ajanlarının mutlaka bir hekime danışarak kullanılması gerekir.

Beyazlatmadan sonra nelere dikkat etmeliyim?

Beyazlatma sonrası çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi dişi renklendirebilecek gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Genel ağız bakımına dikkat edilmesi de renkleşmelerin tekrarlamasını önleyecektir.

Dişlerde neden lekenme ve renk değişimi olur?

Diş rengi, göz rengi ve saç rengi gibi kişiye özgüdür. Dişin içerdiği elementlerin birbirine göre oranı dişin rengini belirler. Mine yüzeyi porlu (gözle görülemeyen küçük delikli) bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dişin doğal rengi zaman içerisinde dış etkenlerden etkilenerek değişebilir.